Zelfstandige Nederlandse retail-ondernemers maken veel minder gebruik van ICT-functionaliteit voor sales-acties dan hun grotere en hun buitenlandse collega’s. In de laatste weken van het jaar neemt de interesse voor ICT-ondersteuning van salesacties toe, maar dit blijkt vaak te kort dag om effectief te zijn in de aanloop naar de feestdagen. Dit blijkt uit een internationale inventarisatie van REMIRA.
Moderne POS-systemen en software voor voorraad- en filiaalbeheer beschikken bijna zonder uitzondering over functionaliteit voor sales-acties. Wij inventariseerden in onder andere Nederland en Duitsland de inzet van deze en andere functionaliteit door zelfstandige ondernemers met tot tien filialen. Enkele conclusies:
- Sales acties worden vooral opgepakt in de laatste twee maanden van het jaar. In tot 60% van de gevallen is dit te laat om optimaal gebruik te maken van de functionaliteit die de ICT biedt. Hierdoor ontstaat tegenvallende kwaliteit en effect van acties.
- Nederlandse retailers passen digitale klantenacties minder toe dan Duitse retailers. Dit is met name het geval voor zelfstandige ondernemers.
- Gebrek aan kennis en tijd wordt als belangrijkste oorzaak genoemd voor het niet-inzetten van bestaande functionaliteit.
- De belangrijkste belemmering voor het uitvoeren van online sales-acties aan het einde van het jaar is de druk om inventarisaties en andere jaarafsluitingen voor te bereiden zoals retouren naar de leverancier.
- Nieuwe wetgeving zoals de Europese duurzaamheidsrichtlijn ESPR waarvoor ICT de dataverantwoording kan leveren, staat bij slechts tien procent van de ondernemers op het netvlies.
Rendement optimaliseren
Johan van Hemert van REMIRA ziet de uitkomsten van de internationale inventarisatie als een waarschuwing en oproep: “Kleinere retailers moeten hun timemanagement beter over het jaar verspreiden en beter plannen wanneer ze acties willen doen of de grip op hun backoffice kunnen verbeteren. Softwareleveranciers dienen beter en pro-actiever hun gebruikers te wijzen op de mogelijkheden van software en hen daarin te trainen. Zeker nu rendementen onder druk staan is het niet te verantwoorden dat functionaliteit, waar de ondernemer over beschikt en voor betaald heeft, niet optimaal wordt gebruikt.”
Grip op de logistieke keten
Vanuit de Nederlandse winkelstraat hebt u natuurlijk geen zicht op de mondiale logistieke keten. Maar uw internationaal opererende leveranciers en logistieke partners hebben dat wél. Zij zijn binnen de EU gebonden aan de Supply Chain Act en moeten transparant zijn over hun processen en partners. Gebruik deze informatie om uw kennis te vergroten en zeker te zijn dat u met bonafide partijen samenwerkt. Zorg ervoor dat uw ICT-systemen dit aankunnen en voldoende zijn gekoppeld aan die van ketenpartners.
Bereid u voor op verdere verplichtingen
De wettelijke verplichtingen van de Supply Chain Act beperken zich tot grote ondernemingen. Maar consumenten -en ook medewerkers- verwachten dat u ook morele verantwoordelijkheid neemt. Dat betekent: duidelijk make dat u risico’s in kaart brengt en minimaliseert, communiceert over uw inspanningen en open staat voor klachten en verbetersuggesties. Niemand kan uw ondernemerschap overnemen, maar duurzaamheid in de breedste zin is wel een zaak van samenwerken.
Meer weten?
Bij REMIRA mogen we wereldwijd honderden retail-ondernemingen helpen.
Neem contact met ons op bij vragen, de kans is groot dat we uit onze cases-bibliotheek een goed voorbeeld voor u hebben.